Piikikäs katajavihta vie pohjoismaisen akupunktion tunnelmaan

Mitkä trendit ovat valloittaneet suomalaisen saunakulttuurin? Saunaterapeutti Anu Rosenberg jakaa parhaimmat self-care vinkit meditatiiviseen saunomiseen.

Teksti ja kuvat: Inka Porttila

laituri kopio.jpg

Saunaterapeutti Anu Rosenberg tarjoilee asiakkailleen merkityksellisiä saunakokemuksia. Hän korostaa saunaelämyksissään meditatiivista saunomista. Rosenbergin yritys Luonnokas tarjoaa Oulussa saunahoitoja, joilla pyritään lisäämään asiakkaan hyvinvointia.

- Puhun paljon meditatiivisesta saunomisesta –
tietoisesta saunomisesta.
Sauna on paikka rauhoittua, olla itselle läsnä. Suosituimpia palveluitani ovat turvesaunat ja hiljaisuuden sauna, Anu Rosenberg kertoo kiehtovasta ammatistaan saunaterapeuttina.

Jos hänen asiakkaansa toivoo saunahetkeen vihtoja, yksi on aina katajavihta. Hänellä on omassa metsässä katajaa, joten oksat löytyvät omasta takaa. Silloinkin hän ottaa korkeintaan pari oksaa yhdestä katajasta. Muutoin katajan oksien keruuseen kysytään aina maanomistajan lupaa. Katajalla on pitkä historia suomalaisessa kansanperinteessä – se on puhdistava ja energisoiva. Antiseptinen katajavihta sopii Anu Rosenbergin mukaan hyvin myös flunssakauden vihdaksi.

- Katajavihta on aivan huippu! Se poistaa kolotuksia ja vilkastuttaa verenkiertoa. Vihdan eteeriset öljyt hoitavat keuhkojen aluetta. Sanoisin, että katajavihdalla vihtominen on jopa aivan kuin mikrokuppausta. Vihtomisesta jää pieniä punaisia reikiä ihoon, mutta ne katoavat kyllä, Rosenberg kertoo.

- Flunssakauden vihtana kataja on erinomainen!

Katajavihdan käyttöön on yleisesti monia erilaisia tapoja vihtojasta riippuen. Toiset tykkäävät liottaa vihtaa kuumassa vedessä ennen käyttöä, jolloin neulaset pehmentyvät. Liotusveden voi myöhemmin käyttää löylyvetenä kiukaalle, jolloin saunaan leviää huumaava tuoksu.
Anu sen sijaan kastaa katajavihdan veteen ja pyöräyttää sen kiukaan päällä. Hän kertoo, että näin neulaset hieman avautuvat ja löylyn mukana leviää saunaan keuhkoja hoitavia eteerisiä öljyjä.

- Katajalla vihtominen on lähinnä hipsuttelua eli sillä ei vihdota kuten koivuvihdalla. Toki voimakkuus on jokaisen hyvä itse testata. Katajalla voi vihtoa koko kropan läpi, hän jatkaa.

Yhteistyö muotisuunnittelija Anni Ruuthin kanssa

Anu Rosenbergin Luonnokas yritys valmistaa omissa saunahoidoissaan käytettäviä luonnonmukaisia hoitotuotteita. Naisyrittäjien facebook-sivulta alkoi myös yllättävä yhteistyö maineikkaan muotisuunnittelijan Anni Ruuthin kanssa.

- Muotisuunnittelija Anni Ruuth bongasi minut yllättäen naisyrittäjien yhteisestä ryhmästä, hän kertoo hymyillen.

Mielenkiintoisen yhteistyön tuloksena Anu Rosenberg suunnitteli muotibrändille käyttöön oman ruusu-suola -savisaippuan, jota myydään nykyisin myös Luonnokkaan omassa nettikaupassa.

kaislikko.jpg

Ruokatrendit muokkaavat suomalaista saunakulttuuria

Mitkä ovat saunaterapeutti Anu Rosenbergin mukaan tämän hetken saunakulttuurin kuumimmat trendit?

- Ehdottomasti yhteisöllisyys eli yleiset saunat. Toinen pinnalla oleva kokonaisuus on hyvinvointi- ja terveyssaunat, hän kertoo.

- Sauna nähdään pysähtymisen paikkana. Ei enää pelkästään paikkana, jossa puhdistaudutaan, vaikka sekin on erityisen tärkeää.

Anu Rosenberg kertoo, että viime aikoina myös saunominen ja ruokakulttuuri ovat nivoutuneet enemmän yhteen. Saunan jälkeiseen ravintoon on alettu kiinnittää enemmän huomiota.

- Nykyisin se ei enää ole ainoastaan hiillosmakkara ja hyvä niin. Toki silläkin on paikkansa ja esimerkiksi Suomessa vierailevat turistit saattavat haluta kokea juuri sen elämyksen.

Edellinen
Edellinen

Perämeren myrskyjahdissa syntyi neljän surffarin innovaatio