Paulig löysi pohjalaista huippu-osaamista – syntyi uusi ekologinen innovaatio
Kaupallinen yhteistyö: Lappajärven Värjäämö
Kraatterijärven reunalla tehtiin eurooppalaista tekstiilihistoriaa hyödyntämällä Pauligin hukkakahvia. Lappajärven Värjäämö on mukana huipputiimissä, jossa kehitettiin uusi ekologinen innovaatio.
Teksti: Inka Porttila
Kuvat: Inka Porttila & Lappajärven Värjäämö
Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Euroopassa tehtiin teollinen värjäys kahvilla. Luonnonvärjäysprosessissa on hyödynnetty kansainvälisen elintarvikeyritys Pauligin hiilineutraalin Vuosaaren paahtimon kahvihävikkiä.
- Tämä mieletön yhteistyö sai alkunsa, kun luonnonväreihin erikoistuneen Natural Indigon Pasi Ainasoja oli yhteydessä Pauligiin hukkakahvin hyödyntämisestä. Sitten Ainasoja pyysi meidät mukaan huipputiimiin, Lappajärven Värjäämön Tiina Kujala kertoo.
Värjäysmateriaalina toimi Lapuan Kankureiden Suomenlammas -villalanka, joka kerätään Lapuan lähialueelta.
- Pasi Ainasoja on tehnyt reseptiikkaa eri värjäysmateriaaleille, ja me olemme hioneet värjäämöllä luonnonvärjäysprosessia erilaisten apuaineiden kanssa, Kujala jatkaa.
Hukkakahvi saa uuden käyttötarkoituksen
Pauligin hävikki syntyy kahvituotannon sivuvirtana ja saa uuden käyttökohteen Natural Indigon valmistaessa siitä luonnollisia väriaineita. Pauligin tavoitteena on minimoida kahvin tuotantoprosessissa syntynyttä hävikkiä – tällä hetkellä lähes 100 % siitä kierrätetään.
- Jotta tällainen huipputiimi saadaan kasaan, tarvitaan monen eri alan timanttista osaamista, Kujala sanoo.
- Onhan se myös aivan mieletöntä olla mukana tällaisessa perinteikkäiden pohjalaisyritysten yhteistyössä, hän jatkaa innoissaan.
Pohjanmaa loistaa ekologisten innovaatioiden pioneerina
Pohjanmaalla on vahvaa osaamista uusien ekologisten innovaatioiden kehittäjänä. Suomen tekstiilialalla syntyy paljon huippuinnovaatioita ja niiden kehittämiseen halutaan laittaa panoksia. Jotta niitä lähdetään työstämään, tarvitaan myös yrityksiä, joilla on halua ja intoa kehittää uusia ekologisia ratkaisuja.
- Kuitumateriaalien ohessa myös luonnonvärien kehittäminen on Suomessa huippuluokkaa. Sen seurauksena teollisessa värjäyksessä otetaan uusia harppauksia eteenpäin, Kujala sanoo.
Lappajärven Värjäämölle tulee myös myyntiin kahvilla värjättyä Tuhti-villalankaa. Se sopii esimerkiksi virkkaukseen, neulontaa, kudontaan ja makramee solmeiluun.
Seuraavaksi värjäämöllä suunnitellaan Pauligin hukkakahvilla puuvillalangan värjäystä pohjalaiselle Nevertexille. Yritys tunnetaan kotimaisten neuleasusteiden valmistajana. Kahvivärjättyä lankaa tullaan käyttämään uuden Wjarm-brändin tuotteissa.
– Kahvilla saadaan aikaiseksi todella upeita sävyjä! Väriskaala on laaja aina keltaisesta ruskeaan ja oranssiin. Myös valon- ja värinkesto on todella hyvä, Kujala sanoo.