Virkkaustaiteilija Molla Mills kertoo, miten rakennetaan kansainvälinen menestystarina
”Kenties virkkausmallisto Diorille tai Pradalle?” Heittää ajatuksiaan ilmoille Suomen tunnetuin käsityövaikuttaja ja virkkaustaiteilija Molla Mills. Viime vuodet ovat tuoneet myös toisenlaisia haaveita maanläheiselle kurikkalaiselle. Työskentely ihmisten parissa kutsuu taas vahvasti äärelleen.
Teksti: Inka Porttila
Kuvat: Molla Mills
Kuvat: Jonna Hietala, Langankiertoja-kirja
- Teen työtäni ihmiset edelle. Opettaminen, ohjaaminen ja jakaminen ovat kaikki hyvin tärkeitä minulle, kertoo Molla Mills, kansainvälisesti menestynyt käsityövaikuttaja ja virkkaustaiteilija.
Käsillätekeminen on Molla Millsin elämäntapa ja hänen tavoitteenaan on, että käsityöläisyys ei kuolisi, vaan eläisi vahvana. Tällä hetkellä hän työstää seitsemättä kirjaansa, jonka teemana on kierrätys. Siinä kotitalouskierrätejäte otetaan uusiokäyttöön.
- Toivon, että joku lukisi vielä sadankin vuoden päästä Virkkuri -kirjasarjaani ja innostuisi kädentaidoista ja virkkauksesta. Suomessa on onneksi edelleen tajuttoman korkea käsityötaito, sanoo Mills, jonka kirjoja on käännetty muun muassa koreaksi, saksaksi, espanjaksi ja portugaliksi.
- Myös käsityön hyvinvointitekijät ovat lähellä sydäntäni. Nykyisin ollaan ahdistuneempia kuin koskaan aikaisemmin, onneksi käsitöiden tekemisellä on saavutettu hyviä tuloksia myös mielenterveydessä.
Seuraavaksi Mills suunnittelee yhteistyötä maahanmuuttajanaisten kanssa.
- Haluaisin opettaa heitä käsitöiden pariin myyntimielessä. Naiset voisivat myydä kurssilla itsetehtyjä tuotteitaan, Mills kertoo innoissaan.
Kulttuurinen omiminen
Mills matkustaa paljon ja on tehnyt lukuisia inspiraatiomatkoja ja käsityöpajoja maailmalla. Hänen kuosinsa ja kurssinsa ovat hyvin suosittuja Latinalaisessa Amerikassa. Muutaman vuoden takainen Chilen matka jätti varovaisuuden tunteen virkkaustaiteilijan mieleen.
- Päivitän matkoilta ahkerasti instagramia 120 tuhatpäiselle seuraajalleni – jaan värejä ja kuvia luonnoslehtiöstäni. Yhtäkkiä sain muutamalta paikalliselta hyvin vihaisia viestejä, että olin ominut heidän kulttuuristaan symboleja.
- Viestien sävy muuttui nopeasti hyvin aggressiiviseksi ja lopulta väitettiin, että yli kymmenen vuotta sitten valmistunut Pohjanmaan jussikuosini olisi myös napattu heiltä. Siinä vaiheessa jouduin nostamaan lopulta kädet pystyyn, että nyt en enää ymmärrä, hän kertoo.
Molla kuvailee, kuinka vaikea on lopulta taiteilijana todeta, missä menee inspiroitumisen raja ja kuka omistaa mitäkin. Hän miettii, voiko väriyhdistelmiä ja värejä ylipäänsä omistaa? Ja pohtii, onko historiasta niin yksityiskohtaista tietoa, että osattaisiin sanoa tarkasti kenelle oikeudet kuuluvat. Nykyisin matkoillaan hän keskittyy inspiraatiota hakiessaan väreihin, kukkiin ja muuhun kasvillisuuteen, ihmisiin ja ympärillä oleviin ääniin.
- Chilen tapahtumat opettivat minut entistä enemmän huomioimaan nämä asiat työskennellessäni ja kysymään; olenko todella ottanut matkoillani asian tarpeeksi hyvin huomioon. Nykyisin kerään varovaisemmin inspiraatiota.
Molla Mills x LANKAVA
Huhtikuussa Kölnissä järjestettävät H+H-käsityöläismessut kutsuvat sekä virkkaustaiteilija Molla Millsin että kauhavalaisen käsityöalan yrityksen Lankavan kattonsa alle.
Lankava on hyötynyt viime vuosien mukanaan tulleesta kotoilu- ja käsityöbuumista. Kansainväliset asiakaskontaktit ovat kuitenkin jääneet vähemmälle, mutta nyt Lankava pääsee jälleen esittelemään suomalaista käsityötaitoa maailmalle. Millsin ja Lankavan uusi yhteistyö MOI-mallisto julkaistaan messuilla.
- Esittelemme messuilla kierrätyspuuvillasta valmistetun upean MOI-malliston, kertoo Lankavan toimitusjohtaja Kirsti Karppinen.
Lankava ja käsityövaikuttaja Molla Mills ovat tehneet yhteistyötä jo liki vuosikymmenen eri projektien parissa. Mills tunnetaan moderneista ja näyttävistä virkkausohjeistaan,jotka ovat ihastuttaneet ympäri maailmaa. Hän on suunnitellut Lankavalle useamman käsityömalliston ja viime vuonna lanseerattiin ensimmäinen yhteistyössä suunniteltu tuote, MOI-punoslanka.
Tulevan MOI-malliston punoslanka on ekologinen käsityömateriaali. Se valmistetaan 80 % kierrätyspuuvillasta, joka saadaan trikooteollisuudessa syntyvistä jäännöstilkuista. Valmistusprosessi on ekologinen myös siksi, että kuteita ei tarvitse erikseen värjätä, vaan herkulliset sävyt muodostetaan lajiteltavien kangastilkkujen väreistä. 20 % langasta on polyesteria, jotta siihen saadaan vetolujuutta ja kestoa.
Sekä Mills että Karppinen sanovat langan olevan täydellistä virkkaustöiden tekoon. Inspiraation MOI-langan värimaailmaan Molla on saanut kotipaikkakuntansa Kurikan kesästä. Tuotanto tapahtuu Lankavan tehtaalla Virossa.
Lankavan historia ulottuu jo kauas 20-luvulle. Lyyli Karppinen ystävineen perusti yrityksensä Kauhavalle nimellä Kauhavan Kangas-Aitta vuonna 1925. Lyyli Karppista voisikin kuvailla oman aikakautensa merkittävimmäksi käsityövaikuttajaksi – hän sai ystävineen kangaspuut kolisemaan lähiseudun naisten kutoessa. Kauniit ja laadukkaat kankaat toimitettiin muun muassa Stockmannille. Nyt yritys kantaa nimeä Lankava ja Lyylin tyyli elää vahvana esikuvana.
Rivieran unelmia
Keväällä Molla Millsillä on tulossa hänen ensimmäinen käsityöretriittinsä Hyèresiin, Etelä-Ranskaan. Viikon aikana kansainväliset osallistujat pääsevät suunnittelemaan ja valmistamaan oman virkkuutyönsä alusta loppuun Rivieran meditatiivisissa maisemissa, keväisen lämmön alla.
- Toivon, että retriitiltä löytyisi tulevia virkkausvaikuttajia, jotka voivat myös jakaa muille omia töitään, Molla Mills kertoo.
Entä sitten Dior ja Prada?
- Ne ovat ajatuksia, joita olen työstänyt pitkään. Lähes jokaisella isolla muotitalolla on oma virkkuumallistonsa. Rakastan virkattuja kasseja ja laukkuja, joten sellainen olisi mahtava suunnitella.
Voisiko Lankava ja oma lankamallistosi kulkea tässä unelmassa mukana?
- Sehän olisi upeaa – Molla Mills & Lankava x Dior!