Annala – laadulla ja rakkaudella kudotut, villinrohkeat visiot

Lapuan Lankilankosken huumaava pauhu säestää Annalan kutomon arkipäivää. Villinä kuohuva koski antaa toimitusjohtaja Hanna-Maria Kortesojalle loputonta inspiraatiota. Yli satavuotias kutomo on upeine historiallisine miljöineen Suomessa alansa viimeinen.

Teksti: Inka Porttila

Hanna-Maria Kortesoja, Annalan toimitusjohtaja. Kuva: Annala

Annalan syksyllä lanseerattu yhteistyö design-huonekaluyritys Hakolan ja ikonisen tekstiilisuunnittelijan Vuokko Nurmesniemen kanssa oli todellinen suomalaisen käsityötaidon mestarinäyte.

- Tämä oli ihana projekti! Kaksi perheyritystä Pohjanmaalta yhdistivät taitonsa. Perheemme ovat jo vuosien saatossa tehneet yhteistyötä ja nyt sitä viriteltiin taas uudelleen liekkiin. Olimme jo aiemmin hieman tunnustelleet yhteistyömuotoa, mutta tämä osui upeana kohteena maaliin joka tasolla, Annalan toimitusjohtaja Hanna-Maria Kortesoja kertoo.

- Yhteistyö oli helppoa, koska Hakolan ammattitaitoisessa porukassa ymmärretään myös tekstiilien ja kudonnan reunaehdot. Heillä oli vahva näkemys omasta ilmeestään. Upeat Vuokon kuosit taustalla ja kankaan sidoksellinen viimeistely Annalan pitkällä kokemuksella loivat upean malliston, hän jatkaa.

Olohuoneen sisustus Hakolan tuotteilla. Kuva: Hakola

Langan matka

Minkälaisen prosessin lanka käy läpi, ennen kuin pääsemme ihastelemaan Vuokon tekstiilitaidetta Annalan kutomassa kankaassa?

- Lanka tulee meille Itävallasta tarkoin valitulta toimittajalta, jolla on tuotteen laadun, ympäristön ja energiahallinnan sertifikaatit.

Sitten työ kutomolla alkaa; Annalassa loimataan loimet. Vuokon kankaissa on sekä yksivärinen että kaksivärinen loimitus riippuen värityksestä. Kankaat kudotaan Annalassa, jonka jälkeen ne kulkevat tarkastuspöydän läpi. Siinä valvotaan ja merkitään mahdolliset virheet kudonnassa. Sen jälkeen kankaat höyrytetään ja silitetään kevyesti puhtaalla vedellä ilman käsittelyaineita, tämä poistaa kudonnan aikaiset jännitteet kankaasta.

Hakolan Story Wool -rahin Jättitatti- ja Jokiraita -villakankaat on kudottu Lapualla, kangaskutomo Annalassa. Kuva: Hakola

- Tämän prosessin jälkeen kankaat pakataan ja lähetetään Hakolan tehtaalle Jurvaan ommeltaviksi, Kortesoja jatkaa.

Jotta kotimainen kankuriperinne voi jatkua, Hanna-Maria Kortesoja painottaa kotimaisuuden ja työpaikkojen säilymisen maaseudulla olevan sen edellytys. Annala työllistääkin myös lähialueidensa langan ja kankaan värjäykseen erikoistuneita yrityksiä. 


“Annalan kankaat kumpuavat juuristamme, suomalaisen luonnon inspiroimana.”


Annalan kutomon vastuulliset kankaat ovat tulleet monelle tutuksi niin Helsingin Kaupunginteatterin uudesta sisustuksesta kuin VR Groupin junien istuinmateriaalista. Laatu, kotimaisuus ja kestävyys ovat brändin ytimessä.

- Olemme puhuneet kankaiden arvokkaasta kohtelusta ja sen myötä vastuullisesta, kulutustuotteita säästävästä käyttökulttuurista. Kuten ei miesten villakangaspukujakaan laiteta kotona pesukoneeseen, niin ei sohvanpäällisiäkään kuulu sinne laittaa.

Kortesojan vinkit päällisten hoitoon ovat kankaiden paikallinen tahranpuhdistus, säännöllinen pölynpoisto, tuuletus sekä sohvatyynyjen paikkojen vaihtelu - tämä säästää kalusteita kuin kankaitakin vuosia eteenpäin.

Uudet innovaatiot

Annalan kankaat kudotaan materiaaleista, jotka ovat itsessään niin laadukkaita, että ne eivät vaadi liima- tai massapohjauksia. Myös jälkikäsittelyaineiden lisäämistä kankaisiin pyritään välttämään. Kutomo on ollut mukana Future Bio-Arctic Design – luonnonmukainen älytekstiili-hankkeessa, jossa kehitettiin arktiselle tekstiili- ja vaatetusalalle uusia materiaali- ja tuote-aihioita. He ovat olleet yhteistyökumppanina uusille materiaali-innovaatioille ja tukemassa teollisen kudonnan kehitystyötä uusilla sellupohjaisilla langoilla.

- Nyt, kun tekstiili-innovaatiot ovat löytäneet Suomen, meidän pitäisi nopeasti vastata tuotannollisiin tarpeisiin, ettei itse tuottava teollisuus siirry pois Suomesta. Nuoren historiamme myötä käsityöperinne on kuitenkin meillä vielä vahvana veressä. Käsillä tekeminen, tuottaminen, pitäisi saada nostettua oikeaan arvoonsa. Tarvitsemme tekijöitä.

Young Finnish Design x Annala

 Etelä-Pohjalainen Annalan kutomo on mukana Young Finnish Designin järjestämässä ’New Materials, New Designs’ -suunnittelukilpailussa. Kilpailun keskiössä ovat ekologiset ja kestävät materiaalit ja sen tavoitteena on saattaa uusia tuoteideoita yritysten valikoimiin.

 - Tämä on kilpailu, jossa myös meille etsitään uusia tuoteinnovaatioita - tuotteiden sekä materiaalien kautta. Kilpailussa on yhteistyökumppanina muun muassa Natural Indigo, joka on hyvin mielenkiintoinen Annalalle.

Kortesoja painottaa, kuinka tärkeää Suomen kokoisessa maassa on uskaltaa olla erilainen. Annalan kyky onnistua kerta toisensa jälkeen hurmaamaan kankaillaan koko kulttuuriltaan rikkaan kansan, on kannustanut neljännen polven perheyrittäjää kohti villinrohkeita visioita vastuullisen tulevaisuuden puolesta. Kutomon satavuotinen historia kirjoittaa jo uutta lukua tuleville sukupolville.

Edellinen
Edellinen

Lohtajan saaristo-lampaiden villasta kudotaan Myssyfarmin designmyssyjä

Seuraava
Seuraava

Pohjanmaa luo vankan pohjan skandinaavi-selle hyvinvointi-filosofialle