Lohtajan saaristo-lampaiden villasta kudotaan Myssyfarmin designmyssyjä

Lohtajan idyllisellä rannikkoalueella odottelee viidenkymmenen suomenlampaan lauma. Pian onnelliset saaristolampaat pääsevät heitä varten rakennetun alumiinialuksen kyytiin —rauhallinen merimatka kohti Tankarin majakkasaarta alkaa.

Teksti: Inka Porttila

Lohtajan saaristolampaat matkalla Tankarin majakalle. Kuvat: Jokelan lammastila

Lohtajalta uloimmalle saarelle on matkaa reilu 18 km. Merimatka taittuu lampaiden kanssa turvallisissa ja kokeneissa käsissä. Jokelan luomulammastilan saaristolampaat tekevät arvokasta maisemanhoitotyötä luonnon monimuotoisuuden hyväksi.

- Merisää katsotaan aina tarkkaan ennen kuin lampaiden kanssa lähdetään merimatkalle kohti saaristoa, kertoo Jokelan luomulammastilan toinen isäntä ja lammasfarmari Janne Jokela.

Jokelan lammastila on ollut edelläkävijä uhanalaisen perinnebiotoopin suojelussa jo 90-luvulta lähtien.

Suomenlampaat ovat tehneet maisemalaidunnusta jo neljä vuosikymmentä. Noin 70 % luomutilan tulovirrasta tulee maisemanhoidosta.

- Isäni Vilho Jokela osallistui vapaaehtoisena Metsähallituksen järjestämään perinnebiotooppi-koulutukseen jo vuonna 1998. Hän oli pohjalainen edelläkävijä ja näki luonnon monimuotoisuuden tärkeyden. Näin alkoi lammastilan uusi tarina, Janne Jokela kertoo.

Luomu on ollut lammasfarmari Janne Jokelalle aina sydämen asia, mikä näkyy niin hänen arjen valinnoissaan kuin lammastilallakin. Viimeiset 12 vuotta heidän tilansa on toiminut luomutilana. Eettisyys ja eläinten hyvinvointi ovat tilan tärkeimmät arvot.

- Vapaa, hyvinvoiva ja onnellinen suomenlammas on meille kaikkein tärkeintä ja arvokkainta.

 Parhaimmillaan Jokelan tilalla on työskennellyt kolme sukupolvea samaan aikaan. Nyt lammastilan omistavat Jannen lisäksi hänen poikansa Ville Jokela sekä Villen vaimo, lammasagrologi Heini Rautiola.
Liki 250 uuhta eli emolammasta ja kaksi lampolaa pitävät perheyrityksen arjen kiireisenä.

-  Pieni lapsenlapseni Väinö viihtyy jo hyvin traktorin kyydissä ja rakastaa lampaita, saa nähdä tuleeko sieltä seuraava sukupolvi mukaan tilalle, Janne Jokela hymyilee.

Jokelan lammastila x Myssyfarmi

 Maatilalähtöinen designyritys Myssyfarmi tekee yhteistyötä usean suomalaisen luomulammasfarmin kanssa — myös Lohtajan lampureiden. Heidän kansainvälisesti hurmanneet design-myssyt neulotaan Myssymummojen puikoissa suomenlampaan villoista. Jokelan luomulammastila on toimittanut Myssyfarmille villaa viimeiset kaksi vuotta.

-  Ihastuimme heti Myssyfarmin brändiin! On upeaa tehdä yhteistyötä yrityksen kanssa, joka kantaa samanlaisia arvoja.


“Vapaa, hyvinvoiva ja onnellinen suomenlammas on meille kaikkein tärkeintä ja arvokkainta.”


 Janne Jokela pitää erittäin tärkeänä, että kilpailu suomenlampaanvillassa on kasvanut. 

 - Ennen villan kilohinta pyöri siinä parin euron tuntumassa ja nykyisin siitä saa suunnilleen viisi euroa kilolta, Jokela kertoo.

 Jokela painottaa, että tämä on tärkeä edistysaskel arvokkaan suomenlampaan villalle, joka ennen nähtiin Suomessa käytännössä jätteenä – nykyisin merinovillankaltaisena luksusmateriaalina, jolla on myös kansainvälistä kysyntää.

Vanhan kyläkoulun galleria

 Maisemanhoidon ja lampaanvillan lisäksi Jokelan tilalta saa myös tilamyyntinä luomulampaanlihaa. Tilan liha on hyvin kysyttyä ja tilausten kanssa pitää toimia ripeästi.

- Ostimme hiljattain Lohtajalta kyläkoulun, jonka kunnostimme ja tulevana talvena sinne avautuu myymälämme kahviloineen, josta voi ostaa lammastuotteitamme.

Jokelan lammastilan hurmaavat saaristolampaat ovat myös valtava inspiraation lähde ja tilan omistajat ovat ikuistaneet suomenlampaiden elämää Pohjanmaan rannikkosaaristossa.

 -  Avaamme kyläkouluun myös valokuvagallerian, jossa voi ihastella pysyvää näyttelyä upeista saaristolampaista.

Edellinen
Edellinen

Lapuan Kankurit – kotimaisen lampaanvillan vastuullinen suunnan-näyttäjä

Seuraava
Seuraava

Annala – laadulla ja rakkaudella kudotut, villinrohkeat visiot