Lapuan Kankurit – kotimaisen lampaanvillan vastuullinen suunnan-näyttäjä

Viljapeltojen keskellä, lakeuksien ympäröimänä, syntyy Lapuan Kankureiden huippudesignia. Uuden villakehräämön myötä pohjalainen alansa edelläkävijä toimii myös suunnannäyttäjänä kotimaisen villan vastuullisessa hyödyntämisessä. Lakeuksien upeaan käsityöläismestarien miljööseen tuodaan keväällä taas lisää uudenlaista käsityöperinnettä.

Teksti: Inka Porttila

Lapuan Kankureiden Esko ja Jaana Hjelt. Kuva: Lapuan Kankurit Oy

-Rakennamme Lapualle uutta kehräämöä sekä viimeistelylaitosta. Kehräämöön on siirretty kehruukoneet Suupohjan kehruutehtaalta, Teuvalta. Viimeistelylaitokseen on investoitu uusinta uutta viimeistelytekniikkaa, Lapuan Kankureiden markkinointijohtaja Jaana Hjelt sanoo.

Lapuan Kankureiden toimitusjohtaja Esko Hjelt kertoo, että oman kehräämön ansiosta he pääsevät tekemään suomalaisen lampaanvillan kanssa täysin uudenlaista, kokonaisvaltaista tuotekehitystä. Kun kaikki langat ja kuidut ovat heidän omissa käsissään, Lapuan Kankurit voi esimerkiksi sekoittaa suomalaisen lampaan villaan uusia kotimaisia selluloosapohjaisia kuituja tai kierrätyskuituja ja luoda näin uudenlaisia lankoja.

Suomenlampaan villan sanotaan olevan yhtä maailman laadukkainta – se muistuttaa pehmeydeltään jopa merinovillan kaltaista luksustuotetta. Kummassakin villakuidun suomut kääntyvät sisäänpäin tehden siitä erityisen pehmeän ihoa vasten.

Kotimaisen villan hyödyntämistä ei olla Suomessa kuitenkaan nähty isossa mittakaavassa arvokkaana. Arvioiden mukaan jopa yli puolet suomalaisten lampaiden villasta menee tällä hetkellä hukkaan.

Lapuan Kankureiden Esko ja Jaana Hjelt päättivät tehdä asialle jotain pystyäkseen tarjoamaan kuluttajille teollisesti kudottuja ja jatkuvatoimisesti viimeisteltyjä villatekstiileitä – suomalaisen lampaan villasta.

Kotimaisen villan uusi suunta

Lapuan Kankureiden toimitusjohtaja Esko Hjelt kertoo, että tähän asti pääasiassa pienet toimijat ja käsityöläiset ovat käyttäneet suomenlampaan hienoa villaa käsityölankoihin, eikä suomalaista villalankaa ole ollut tarjolla teolliseen kudontaan.

Suurin syy villan huonoon hyödyntämiseen on raakavillan alhainen hinta, joka ei ole motivoinut lampureita villan suuritöiseen lajitteluun ja myyntiin. 

-Uusien villainvestointien myötä teemme yhteistyötä kymmenien suomalaisten lammasfarmien kanssa, joka tarkoittaa vuositasolla suurin piirtein 10 000 kiloa raakavillaa, Esko Hjelt kertoo.

Viimeisen vuoden aikana Hjeltit ovat kiertäneet myös itse suomalaisia lammastiloja. He ovat hankkineet suomenlampaan villaa varastoon jo kymmenen tuhatta kiloa.

Villa pesetetään ainakin aluksi Englannissa, koska Suomessa sitä ei voi teollisessa mittakaavassa vielä tehdä. Sitten se kehrätään Lapualla langaksi. Sen jälkeen lanka kudotaan ja viimeistellään villahuoviksi omassa kutomossa ja uudessa viimeistelylaitoksessa. 

Kuva: Lapuan Kankurit Oy

Uudet innovaatiot kasvivärjäyksen kanssa

Oman villakehräämön avaaminen antaa mahdollisuuden myös innovatiivisiin tuotekokeiluihin. Kehitteillä on esimerkiksi kasvivärjäyksen hyödyntämistä langan värjäyksessä. Se mahdollistaa myös villan värjäämisen luonnonväreillä jo ennen kehräämistä, mikä Hjeltin mukaan tuo villaan kauniin meleeratun pinnan.

Esko Hjelt kertoo, että yhtenä uusista projekteista he työskentelevät muun muassa kasvivärjäykseen erikoistuneen Natural Indigon kanssa.  Pohjalainen yritys tuottaa luonnonväriaineita teollisessa mittakaavassa. Sopimusviljelijät toimittavat Natural Indigolle värimorsinkoa, josta he tuottavat uuttotekniikalla sinistä indigo-väriä. He hyödyntävät värejä myös teollisuuden sivuvirroista – sipulinkuorista ja pajusta. Niistä väriskaala laajentuu esimerkiksi vihreään, keltaiseen ja harmaaseen.  

Natural Indigo Finland on tehnyt yhteistyötä myös Marimekon kanssa.

-Jatkamme tulevaisuudessakin yhteistyötä nuorten suunnittelijoiden ja Aalto Yliopiston kanssa. Natural Indigo tulee olemaan yksi näistä projekteista, Esko Hjelt avaa tulevia suunnitelmia.

-Aluksi värjäämme villaa, mutta kuka tietää jopa tulevaisuudessa pellavaakin, hän jatkaa.

Kotimainen lampaanvilla avaa uusia työpaikkoja

Uusien investointien myötä Esko ja Jaana Hjelt aikovat palauttaa villantuotannon myötä Suomeen erikoisosaamista, joka ehti jo kerran kadota.

-Tämän hetken arvion mukaan uusia työpaikkoja syntyy noin viidestä kuuteen, Jaana Hjelt jatkaa.

Kutominen on laadukkaita pellava- ja villatuotteita valmistavan Lapuan Kankurien erityisosaamista, mutta villan viimeistelyyn Esko Hjelt aikoo käyttää hyväksi teoriatietoa, jota hänen kutojamestarisuvulleen on kertynyt villanvanutuslaitoksista 1950-luvulta lähtien. 

Lapuan Kankureiden tehtaanmyymälä sijaitsee Vanhan Paukun entisessä työkalutehtaassa. Upean liikkeen suunnittelutyöstä on vastannut tokiolainen suunnittelijapariskunta.

Edellinen
Edellinen

Kosmisen Lappajärven maadoittava kärnäiitti

Seuraava
Seuraava

Lohtajan saaristo-lampaiden villasta kudotaan Myssyfarmin designmyssyjä